Repvård och Info

Den nog vanligaste frågan vi får är vad för rep man behöver. Så här hoppas vi kunna erbjuda lite vägledning och tips. Ett av de centrala verktygen vi använder i Shibari är ju just rep, dels som en förlängning av dig själv, men också för inspiration i mötet. Du kommer att behöva välja ett rep som känns rätt för dig, men med det sagt finns det ett par rekommendationer vi gärna ger för dig som är ny.

Rep för olika ändamål
Rep kan användas för många olika saker, och kan anpassas för att göra några av dem lite bättre. Vill man göra konstverk kan färg spela roll, vill man leka sensuella lekar kanske doft och känsla spelar större roll, vill man göra akrobatisk shibari spelar hållfasthet och hastighet roll.
Vi kommer här att ge vägledning för shibari som utförs på marken för beynnande förmågor, när du kommit djupare tror vi att du både vet mer vad du önskar och vem du kan fråga.
Material, längd och bredd
Shibari bygger på att enkelt kunna lägga rep runt en form och för att göra det använder vi väldigt få knutar, förlitar oss på att repets friktion och kroppens mjukdelar kan hålla allt på plats.
12074972_579963605501316_1098660629549294153_n
För att få friktion behövs rep som är ojämna, och för det passar sig naturmaterial alldeles utmärkt. Jute och Hampa är två väldigt vanliga material med historiska anor, det var helt enkelt det som fanns tillgängligt i Japan, även blandningar med Lin har börjat förekomma här i väst. Skillnaderna mellan Hampa och Jute är inte så stora, Hampa ger en mjuk och lite starkare fiber medan Jute ger en lite rivigare och lättare känsla. Lin är ännu tyngre, mjukare och tåligare, vilket är varför det ofta blandas ut med hampa.
Jute är troligen lite vanligare bland inbitna entusiaster, kanske då det har mer japanska historiska anor. Hampa är betydligt lättare att få tag på här i Sverige.
När det kommer till längd är det vanligaste 7-8 meter, eller ungefär 4 famnar, vilket är lätt att hantera och ger lite lagom många varv runt en typisk europeisk kropp.
När det gäller tjocklek på repen är det vanligt med 5-6 mm, bredare rep är starkare och bekvämare, men klumpigare att hantera. Smalare rep riskerar skära in i huden eller gå av vid för hög belastning.

Behandla rep

Hamparep går att använda som de är från butiken, de kommer att vara ganska luddiga, vilket gör att det kommer yra rätt bra om dem när man först använder dem, det är inte farligt, men lämnar fibrer på kläderna.
Juterep när de är maskinslagna är smorda med Jute Batching Oil, JBO, det är en petrokemikalie som i kontakt med vatten bildar vätesulfid vilket är mycket giftigt. Det enda sättet att göra sig av med det är genom att kemtvätta eller ånga bort, det sistnämnda kan vara farligt. Köper du juterep, köp dem utan JBO.
Bryta in rep
Andra beh12799098_579962822168061_4964184903903970002_nandlingar som är vanligt förekommande är att “bryta in” rep, bränna ludd och smörja respektive vaxa dem. Samt även att fixa till ändarna. Att bryta in rep görs för att de ska bli mjukare och följsammare att använda. Det man gör är att man bryter sönder fibrerna i repet, vilket ungefär motsvarar ganska intensivt slitage. Detta kan lättast göras genom att dra det mot en hård yta med mjuk kant, t.ex. en karbinhake eller ett dörrhandtag i stål. I böjen bryts fibrerna och repet blir mjukare.
Man kan med fördel kombinera detta med att dra repet mot sig själv för att rugga upp ludd inför bränning, linda repet tre varv sig självt och dra.
Bränna rep
Man kan bli av med en del av luddet på repet genom att dra det över en gaslåga. Viktigt är att lågan är varm, annars blir repet mycket sotigt. Ljus brinner typiskt vid för låg temperatur. Ett enkelt sätt är att dra repet genom lågan, vänd repet och dra en gång till. Dra tillräckligt långsamt för att luddet ska fatta eld, men inte det tjockare repet.
Efter att du svett av ludd kommer repet vara lite sotigt, detta torkas bäst av med ren trasa.
Smörjning
Om man vill att repet ska hålla längre och/eller kännas lenare kan man smörja repet. Vanliga oljor är babyolja, kokosolja, camelliaolja (ibland kallat tefröolja) och jojobaolja. Camelliaolja och jojobaolja är trevliga för att de påminner om hudens egna fettsyror och ger en silkeslen känsla på huden, dessutom har de en gyllengul färg som smickrar jute och hampa. Vill man att ens rep inte ska bli fullt så oljiga kan man blanda ut oljan med vax, t.ex. bivax.
Lägg smörjmedel på en trasa och dra repet igenom, kom ihåg att flytta på repet i trasan eller fylla på med olja, så hela replängden blir behandlad. Dra sedan repet ett par gånger genom händerna för att fördela repsmörjan jämnt och massera in den lite i fibrerna.
Ändar
Ändarna måste också tas hand om så att inte repet fransar upp sig. De två huvudsakliga sätten att göra det på är med knut eller med tagling. Knut är mer traditionellt, medans tagling håller längre.
12512355_579964978834512_1442103320291762259_nEtt enkelt sätt är att göra en knut på änden, bland de enklaste är den vanliga knuten, “överhandsknop”, men mer exotiska varianter finns. Ofta används Thistle Knot (med extra tagling) eller Matthew Walker’s knot, men här finns möjlighet att göra repen unika, välj en knut du gillar så kan du alltid hitta dina rep.
Taglingar finns i många olika varianter, men bland de bästa är segelmakartagling. Den är lättast att göra med nål, men den går att göra utan.

Förvara och underhålla rep

Så, när man har sina rep som man vill ha dem, hur ser man till att de håller sig så?
Det första är att se till att rep förvaras torrt och luftigt för att förhindra mögel och liknande, bäst förvaras de löst kransade eller upphängda inomhus, på en krok t.ex. Dessutom ska man se till att de inte får onödiga böjar eller småskräp i sig. Se till att inte linda rep för tätt och att ingen trampar eller lägger vikt på dem. Rep som trampas på på marken får lätt smågrus i sig som kan ligga kvar och skära i repet tills det går av. Se även till att inget skaver eller nöter i onödan på dina rep, särskilt vassa kanter riskerar skada dina rep ordentligt.
När du ska transportera repen under korta stunder klarar de nästan vad som helst, se bara till att de får luftas ur när du inte använder dem, så ska du se att de håller länge.
För att repet i sig ska behålla de egenskaper man vill ha kan man behöva underhålla det ibland. Det vanligaste är att man behöver komplettera med lite mer smörjning, vilket enkelt görs med sitt repsmörjmedel på en trasa som sedan dras längs repets längd. Dra sedan repet genom händerna ett par gånger, tills smörjet fördelats jämnt i repet.
Ofta blir repen snabbare slitna i mitten, varför man ibland vill flytta den, då kan man enkelt klippa av en decimeter från ena änden och göra en ny ände.
Mer avancerat repunderhåll kan göras, man kan efterspänna repet, bränna ludd eller balansera repet, detta är dock inget som bör krävas för dina första rep. Men fråga gärna oss om ditt rep inte blir återställt efter underhåll så kan vi berätta.

Köpa rep

 Vi har nästan alltid några rep att köpa vid våra evenemang, vet du att du vill köpa rep uppskattar vi om du hör av dig i förväg så vi kan se till att det finns tillräckligt många för dig.
Obehandlat tågvirke köps lättast hos Pille Repmakarn i Stockholm eller Repslagarmuseet i Älvängen. Vill man ha specialiserade tågvirken eller färdigbehandlade rep är bland Europas största återförsäljare Esinem, Vi kan även ge tips om hur man kommer i kontakt med privata återförsäljare, det är bara att fråga!
 
Lycka till med dina nya rep!
Bound <3